De åtta riksdagspartierna – val 2018

I höst är det dags för omval igen. Riksdagsvalet håller hus den 9 september, och alla medborgare som är över 18 år i Sverige får som vanligt rösta igen. För fyra år sedan, år 2014, vann socialdemokraterna.
De åtta största partierna är socialdemokraterna, moderaterna, sverigedemokraterna, miljöpartiet, centerpartiet, vänsterpartiet, liberalerna och kristdemokraterna. Här står det väldigt kortfattat om de 8 partierna.

Kristdemokraterna
Ebba Busch Thor är kristdemokraternas partiledare, och partiet bildades 1964. Kristdemokraterna är strävar efter att göra Sverige till ett bättre och tryggare land. De vill att Sverige ska vara ett bra land för familjer, äldre personer som har gått i pension, och barn som går i skolan. De tänker att Sverige ska vara ett bra land att växa upp i, ett land där man kan känna sig trygg. Deras demokrati är byggd kring en kristen syn, men man måste inte vara kristen för att dela deras åsikter.
År 2014 röstade 4,6% av Sveriges befolkning på kristdemokraterna.

Liberalerna
Liberalerna är en av de mindre partierna. Partiledaren heter Jan Björklund. Partiet bildades 1934, när idén om att alla medborgare skulle ha rösträtt inte var särskilt populär.  Liberalerna är Sveriges liberala parti, de vill att alla medborgare ska ha samma rättigheter, att alla ska vara en del av samhället oavsett kön, bakgrund eller inkomst. Människors frihet är väldigt viktig för liberalerna.
2014 fick liberalerna 5,4% av rösterna.

Vänsterpartiet
Jonas Sjöstedt är vänsterpartiets partiledare och partiet grundades 1917. Som liberalerna, arbetar vänsterpartiet för jämlika och rättvisa i samhället. De försöker göra så att kvinnor och män ska vara jämlika, och de vill stoppa rasismen. Alla människor är lika värda.
År 2014 fick vänsterpartiet 5,72% av rösterna.

Centerpartiet
Centerpartiet grundades år 1913, och Annie Lööf är partiledare. Partiet vill att alla ska ha ett jobb att gå till. De tänker på framtiden, och vad man kan göra för att gör den så bra som möjligt. De tänker mycket på hur man kan stoppa klimatförändringarna, men att man kommer behöva anstränga sig för att göra skillnad.
I förra valet, år 2014, fick centerpartiet 6.1% av rösterna.

Miljöpartiet
Miljöpartiet är det tredje största partiet i riksdagen. Partiet bildades 1981 och har två ledare; Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
Det som miljöpartiet tänker på mest av allt är naturen, och hur man kan hindra den från att förstöras. De vill att samhället ska använda sig av förnybar energi. De vill satsa på ekologisk mat som är bra för naturen, och helt enkelt göra val som är bättre för naturen.
De satsar även på att det ska bli enklare för personer från andra länder att komma in i Sverige och jobba.
År 2014 fick miljöpartiet ungefär 6% av rösterna.

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna är ett av de största partierna. År 2014 vann de i riksdagsvalet och har varit Sveriges ledande parti i fyra år, med Stefan Löfven som ledare. Partiet bildades år 1889.
Detta parti står för att varenda människa ska ha rätten att forma och bygga upp sitt eget liv. De vill ha jämställdhet mellan alla människor, och även kommunalisera saker som barnomsorgen och sjukvården.
År 2014 fick socialdemokraterna 31,01% av rösterna, vilket gjorde dem till det vinnande partiet.

Moderaterna
Moderaterna är också ett stort parti. Den nuvarande ledaren för partiet heter Ulf Kristersson, och partiet bildades år 1904.
Detta parti vill förbättra integrationen. Så många som möjligt ska ha ett jobb eller arbete, och för att det verkligen ska löna sig att arbeta vill de sänka skatten till folk som har lägre inkomster. De vill också minska kriminaliteten och förbättra sjukvården.
2014 fick moderaterna 23,2% av rösterna.

Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna är riksdagens tredje största parti. Det var bildat år 1988, och Jimmie Åkesson är partiets ledare. Sverigedemokraterna är inte med i regeringen.
Detta parti tycker att Sverige tar emot för många invandrare, och att det ställer till problem. De vill även dra sig undan från EU. De tycker att de styr och ställer för mycket och att Sverige behöver betala mer pengar en nödvändigt till dem.
År 2014 fick sverigedemokraterna ungefär 13% av rösterna.

Läs mer om alla partier här: http://8sidor.se/sverigedemokraterna/

Av: Tuva Carlsson


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *