Elevrådet på parlamentarikerdebatt i Europahuset

Den 19/1 var Södra Ängbys elevråd på besök i Europahuset. De träffade några av Sveriges EU-parlamentariker, Jasenko Selimovic från Liberalerna och Linnéa Engström från Miljöpartiet. Det var elever från sju olika skolor i Stockholmsområdet där och alla hade två frågor var att ställa. Vi fick också träffa Markus Bonekamp, som arbetar på Europahuset och var moderator, alltså fördelade ordet och ledde debatten.

Här kommer en sammanställning av frågorna och svaren vi fick:

1. Varför blev du politiker?
 Linnéa – Jag tycker att det är ett tufft jobb, men jag har inget tvivel om att stanna kvar för jag vet att ingen annan skulle göra det. Jag träffade Zaida Catalán, som senare blev mördad. Hennes död ”inspirerade” mig till att lyfta viktiga frågor men fick mig också att inse att det är en tung lagstiftning.
Jasenko – När jag var liten tyckte jag att politiker var tråkiga. Men när kriget utbröt i Bosnien och jag blev tvungen att fly tyckte jag att krig var en viktig fråga och jag ville få min röst hörd. Jag har lika stort ansvar som alla andra.

2. Vilken är den viktigaste frågan i EU just nu och varför?
Linnéa – Jag tycker att samarbete är viktigt för att bekämpa klimatutmaningen. Folk är tvungna att lämna sina hem och familjen pga. klimatförändringar. Dessutom blir haven förorenade.
Jasenko – Jag tycker att Brexit är det viktigaste just nu. Storbritannien lämnar EU! Detta skapar stora konflikter både i och utanför UK.

3. Vilken ungdomsfråga är viktigast just nu för EU?
 Linnéa – När jag var ung ville jag ha ett jobb och en framtidstro. Det är vad vi strävar efter idag. Ungdomar spelar en viktig roll i vårt samhälle! Men den viktigaste frågan just nu är nog att alla ska kunna vara utbytesstudenter i andra länder.
Jasenko – Jag håller med, det är viktigt att kunna vara en del av andra länders utbildning. Vi har även haft ett tågluffsprogram där 20 000 ungdomar i hela Europa får åka tåg gratis runt hela Europa.

4. Vilken syn på svenskar har övriga europeiska länder och kan vi vara en förebild i något sammanhang?
Linnéa – De tycker att vi är stolta men lite naiva. Vi är hårt arbetande, ärliga och ser oss som jämställda.
Jasenko – Det är en väldigt stor skillnad med hur vi ser hur vi ser på oss och hur andra ser på oss. Vi ska frälsa världen och hjälpa till.

5. Varför skickas flyktingar tillbaka? Jag skulle vilja veta varför flyktingar skickas tillbaka till deras länder.
 Linnéa – Det är dåligt och orättvist att de skickas tillbaka, men det beror på att många inte har asylskäl. De blir tvungna söka igen efter skolan/utbildningen. Detta händer inte bara Sverige utan hela EU.
Jasenko – Jag är själv flykting. Men vilken bakgrund man än har kan man bli vad man vill. Många flyktingar riskeras nu att bli utvisade när de flyr till andra länder.

6. Vad är skillnaden mellan afghanska flyktingar och flyktingar från andra länder? De får stanna. Vi får inte stanna. Tack för att ni lyssnade på min fråga. Respekt!
 Linnéa – Det är egentligen ingen skillnad. Vi är alla människor. Vi har alla rättigheter. Vi är bara för få som vill låta er stanna.
Jasenko – Vi är fast i ett av de stora haverierna. Man skickar tillbaka folk utan anledning. Det är så bisarrt. Detta är mycket problematiskt.

7. Tycker ni att det ska införas Euro i alla medlemsländer? Varför, varför inte?
 Linnéa – Nej! Detta skulle innebära mindre inflytande inom EU. Men alla måste göra sin egen kalkyl om ämnet
Jasenko – Jag tycker det! Krisen i Grekland visar att det är nödvändigt. Euro räddade dem.

8. Om det är någon motion inom EU som ej gynnar Sverige men övriga medlemmar, väljer ni Sverige eller EU? Varför?
Linnéa – Oftast EU på grund av att samarbete är viktigt.
Jasenko – I Sydeuropa väljer man oftast det som gynnar en själv medan i nord så väljer man vad som gynnar majoriteten. Vi betalar för att gynna andra.

9. Vad tar EU för ställning i kärnvapenfrågan, med tanke på risk för krig Nordkorea – USA?
Linnéa – Jag känner stor oro. Men jag tycker att man ska ta det lugnt. EU kan tycka till, men vi har inte resurserna till att göra något drastiskt. Vi är även skyddade av USAs kärnvapenparaply. Människor hos dem bygger även upp interna skydd.
Jasenko – Håller med. Men hur kan vi vara lugna när Amerikas president inte är kapabel till att ta säkra krisbeslut och även kan svika EU. Jag är genuint osäker, men EU håller även på att bygga upp en större arme som kan skydda oss.

10. Hur jobbar EU i klimatfrågan, specifikt för att minska koldioxidutsläppen?
 Linnéa – EU:s mål är att uppnå parisavtalet (klimatval som binder alla världens länder som ska försöka få temperaturökningen långt under 2 grader) och att inte vara beroende av länder som kränker mänskliga rättigheter. Och förnybar energi är viktigt.
Jasenko – Alla måste vara med för att det ska fungera. Sverige vill inte bli beroende av andra länder.

11. Nu när Storbritannien ska lämna EU, vad tänker ni då om Sverige, ska vi också lämna? Och hur tror ni att Storbritanniens utträde kommer påverka Sverige?
Linnéa – Ibland så nätshoppar jag, då finns det ibland en stor tull. Vi ska inte lämna EU. Vi har mycket handel med Storbritannien. Min förhoppning är att de kommer tillbaka till EU. Alla förlorar om vi lämnar. Det blir dyrare att handla och sälja från/till andra länder. Det blir bara kaos! Nu kommer Postnord att ta 125 kr i avgift när man beställer något från Kina.
Jasenko – Nej! Vi ska inte lämna EU. Det blir svårare men handel (se Linnéas svar). Det är den enda lösningen. Nu är det frihandel. Frihandel betyder att man kan köpa och sälja helt utan tull. Det kommer att bli svårare i Storbritannien.

12. Hur arbetar man med sexuella trakasserier på Europanivå och hur jobbar man med #metoo-rörelsen i Europaparlamentet.
 Linnéa – När #Metoo kom hit hade vi en resolution (Vi tyckte till). Nästan alla tyckte att det var en bra kampanj. Många kvinnor och män lever med sexuella trakasserier dagligen och många har svårt att komma fram med sina syner på de sexuella trakasserierna som de har varit med om. Jag hoppas att detta bara är början.
Jasenko – Vissa av mina kollegor från EU vill inte anmäla om det har varit med om en sexuell trakasseri. De är rädda för att folk ska tycka att de är svaga och fega.

13. Vad är de hetaste frågorna inför Europavalet 2019 och hur ska vi få fler att rösta? (Valet är den 21 Maj 2019)
Linnéa – Man ska visa att man är engagerad i många viktiga frågor. Några av de viktiga frågorna är: rent vatten, ren luft och en rättvis och säker värld. I vissa länder är inte det här en självklarhet, men vi ska försöka få alla att känna att det är en det.
Jasenko – Under valet kommer den viktigaste frågan vara om brexit. Den kommer att bli riktigt stor.

 

Några av redaktionens foton från besöket.

Av: Ellen Wessén och Michaela Werbes


Prenumerera på nya blogginlägg
2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *