Falcon Heavy har lyft!

Många kollade på gårdagens livesändning av uppskjutningen av Falcon Heavy – det var youtubes andra största livesändning någonsin. Målet var att lyfta raketen med Elon Musks privata Tesla ovanpå. Detta var ett test av deras nya raket Falcon Heavy. Raketen har pratats om i flera år och nu har den äntligen lyft.

Falcon Heavy som väntade på att skjutas upp.

 

Falcon Heavy består av fyra större delar. Den är i princip uppbyggd tre Falcon 9 – SpaceX andra raket. Falcon 9 har ett första steg som har 9 motorer och oftast landar efter att ha flugit upp i rymden. Det andra steget fortsätter ut i rymden. Falcon Heavy består av tre första steg och ett andra steg från Falcon 9. Sidoboostrarna ska i teorin separera från resten av raketen efter ungefär två och en halv minut. De har då fortfarande tillräckligt låg fart för att vända om och flyga tillbaka till startplatsen. Sedan landar de på två landningzoner. Kort efter att de två sidoboostrarna separerat separerar även mittenboostern. Den har för hög fart för att landa vid startplatsen och landar därför på en platt båt i vattnet.

Under tisdagens uppskjutning såg allting från en början väldigt bra ut. SpaceX informerade om att vädret var 90% bra och att man förväntade sig att lyfta 19:30. Klockan närmade sig sex när de informerade om att de upptäckt ”wind shear” högt uppe i atmosfären. Det innebär att vindar över en relativt kort höjd kan förändras i riktning och hastighet. Att flyga in i ett område med stora förändringar kunde vara dåligt för raketen. Därför valde man att vänta. Klockan 21:45 skulle raketen äntligen lyfta. Till en början såg allt bra ut – raketen lyfte och efter två och en halv minut separerade sidoboostrarna. Sedan lyckades även mittenboostern separera. De två sidoboostrarna landade och det blev en mycket spektakulär syn.

 

De två boostrarna landar.

Sedan skulle den sista boostern landa på båten. Vid landning startat den upp tre av de nio motorerna för att landa – men nu lyckades bara en motor starta. Boostern kom in med för hög fart och landade ungefär 100 meter från båten. Två av båtens motorer gick sönder.

Under sex timmar skulle nu det andra steget flyga runt jorden för att sen accelerera för att komma i samma omloppsbana som Mars. Men motorn råkade vara aktiverad lite för länge och nu kommer raketen inte komma till Mars. Planen var att den skulle vara där om några månader men nu kommer den istället hamna i asteroidbältet mellan Jupiter och Mars.

Nu kan vi behöva vänta en längre tid innan Falcon Heavy lyfter igen.

https://www.youtube.com/watch?v=wbSwFU6tY1c


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *