Källkritik och fejkade nyheter

Nyheter finns överallt. På din mobil, din teve, din dator, överallt i samhället och det är svårt att inte veta om något hänt. Dock är inte alla nyheter sanna. Vissa är bara lögner och påhittade. De kan handla om hur en kändis betett sig på ett olämpligt sätt eller att staten ska ändra på landet på ett negativt sätt. Egentligen kan det handla om vad som helst men vanliga fejknyheter brukar ”smutsa” ner personer eller folkslag. Låt oss säga att du kollar runt på nyhetsblad på din mobil och ser en artikel där det står ”Muslimer gör så att du inte kan ha jul”.

Vad borde du göra? Du borde först kolla källorna. Källorna är där informationen artikeln använder kommer ifrån och vi på Södrabladet har dem så att du vet att du kan lita på vår information. Sen borde du kolla om andra tidningsbolag har skrivit om det. Du borde ställa frågorna vad, hur, var, när, varför, vem.

Det är bra att vara källkritisk på grund av att det finns många fejknyheter som påverkat politik, människors liv mm. Va därför källkritisk nästa gång du hör att Stefan Löfven super sig full innan stora val!

http://www.storkensnyheter.se/

https://www.metro.se/viralgranskaren

Av: Gabriel


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *