Rakhmat Akilovs rättegång

Bild av Frankie Fouganthin från attentatet på Drottninggatan

Tisdagen den 13 februari 2018 började rättegången mot Rakhmat Akilov som är misstänkt för terrordådet på Drottninggatan där fem personer omkom. Rättegången tros hålla i tre månader och domen lär komma innan Midsommar.

Rakhmat Akilov som är åtalad för att fredagen den 7 April ha mördat 5 personer och skadat ett hundratal genom att köra ner en lastbil ner längs Drottninggatan i Stockholm. Han försökte skada och mörda så många som möjligt och sedan åka ner i T-Centralen och spränga lastbilen där med en liten bomb han hade planterat vid gaspedalen. Han är åtalad till terroristbrott och försök till terrorist brott. Åklagaren vill att Akilov ska få livstids fängelse och utvisning efter att han har avtjänat sitt straff.

Åklagaren har sagt detta om Akilov

Åklagaren säger att hans mål är att ”Akilov aldrig ska få röra sig fritt i samhället.” Han fortsätter sedan med ”Akilov planerade terrordådet i fyra månader och att han hade varit på Drottninggatan minst två gånger innan incidenten. Han han dessutom i chattkonversationer erbjudit sina tjänster till IS.

Försvar för Akilov

Akilovs Försvarsadvokat Johan Eriksson har inte velat berätta vad Akilov sa under förhören utan låter Akilov göra det själv under den delen av rättegången som pågår 20-22 Februari. Eriksson säger själv att Akilov har erkänt terroristbrott och mord på fem personer. Akilov tycker inte att han ska bli utvisad utan att han ska få ett tidsbestämt straff. Han säger också att han är skadeståndsskyldig. Enligt Johan Eriksson hade Akilov ingen flyktplan utan planerade att dö av lastbils explosionen eller skott från en polis.

Skriven av Carl

Källor:

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/rattegangen-mot-rakhmat-akilov-i-dag-startar-den/

 


Prenumerera på nya blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *